Huisartsenpraktijk Wognum Kaaspers 5, 1687TX Wognum    0229-571215
Kaaspers 5, 1687TX Wognum
0229-571215

Hoofdbehandelaar

In de huisartsenpraktijk Wognum staan patiënten niet ingeschreven op naam van één van beide huisartsen. Dat betekent dat patiënten kunnen kiezen bij welke huisarts ze een afspraak willen maken. Dit geeft hen de mogelijkheid bij afwezigheid van een van de artsen een afspraak bij  de andere arts te maken. Ook zijn er altijd huisartsen-in-opleiding, die een jaar in de praktijk werkzaam zijn. Wij vinden het voor de continuïteit van een behandeling belangrijk dat patiënten voor dezelfde klacht zoveel mogelijk bij dezelfde huisarts terugkomen. 

Bellen met de praktijk

Op werkdagen is er altijd iemand aanwezig in de praktijk. U kunt gedurende de hele dag bellen voor het maken van een afspraak of voor het opvragen van uitslagen. Als u het nummer van de praktijk belt, krijgt u een keuze menu. De telefoonlijnen worden veel gebruikt en kunnen hierdoor wel eens bezet zijn. U helpt de assistente door het gesprek kort en duidelijk te houden.

De assistente

De assistente maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. De assistente zal over het algemeen vragen naar de reden van uw komst of de reden voor het huisbezoek. Dit om het spreekuur goed te kunnen plannen. Komt u bij de juiste persoon en is er voldoende tijd en ze kan u vragen bv al urine mee te nemen etc. De assistente heeft genoeg ervaring, opleiding en instructies van de arts om uw vraag goed in te kunnen schatten.

Verrichtingen en onderzoek

U kunt bij de assistente. terecht voor eenvoudige verrichtingen zoals bijvoorbeeld het verbinden van wonden, injecties, uitspuiten van oren en het verwijderen van hechtingen. Ze maken ook uitstrijkjes en zoeken de benodigde vaccinaties uit bij reizen naar de tropen. Maakt u wel eerst een afspraak met haar. Vrouwen kunnen nog wel eens last hebben van blaasontsteking. Als u pijn hebt bij het plassen of heel vaak moet plassen, dan is het verstandig om uw urine te laten onderzoeken. Geef uw urine voor 10 uur 's ochtends af bij de assistente en u kunt tussen 13:30 en 14:30 uur bellen voor de uitslag. Zet wel duidelijk uw naam en geboortedatum op het potje.

Aanvullend onderzoek

U wordt verzocht altijd zelf te bellen voor de uitslag van elk aanvullend onderzoek zoals bv. Bloedonderzoek, urine-onderzoek, een röntgenfoto of een ECG (hartfilmpje). 
De reden hiervoor is dat niet iedereen telefonisch goed te bereiken is.

Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van de patiënten zelf om contact op te nemen voor de uitslagen en het vervolgbeleid af te spreken. 

Praktijkondersteuners

Dit zijn HBO opgeleide verpleegkundigen, die op 3 werkdagen werkzaam zijn in de praktijk. Zij begeleiden Diabetes(suiker) patiënten en longpatiënten. Daarnaast doen ze ook huisbezoeken, begeleiden hoge bloeddruk, voorlichting, etc. Zij nemen een deel van de taken over van de huisarts, maar wel onder begeleiding en verantwoordelijkheid van de artsen.
Verder zijn er praktijkondersteuners ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid (POH-GGZ). Zij hebben een HBO (verpleegkunde, maatschappelijk werk) of WO (psychologie) opleiding afgerond en bieden begeleiding bij angstklachten, stemmingsklachten, relatieproblemen, rouwverwerking, burn-out klachten, enz. Ook zij werken onder begeleiding en verantwoordelijkheid van de artsen.

Opleiding

De huisartsenpraktijk werkt mee aan diverse opleidingen, waardoor er regelmatig stagiaires zullen zijn. Bijv. assistentes of coassistenten, dit zijn mensen die bijna klaar zijn met hun artsen opleiding. Zij zullen onder begeleiding werken.
Daarnaast zullen er ook regelmatig huisartsen in opleiding zijn. Dit zijn afgestudeerd artsen, die zich verder bekwamen in het zelfstandig huisarts worden. Zij mogen en zullen veel zelfstandig doen, altijd onder de verantwoordelijkheid en begeleiding van de huisartsen.